Museumschip

Gepubliceerd op 18 november 2022 om 19:36

De plannen voor een museumschip in de Historische Haven Hoogkerk gingen uit van een solide schip met voldoende ruimte voor een verhalende tentoonstelling over de historie van Hoogkerk. Het schip moest ook kunnen dienen als ontmoetingsplek voor de inwoners van Hoogkerk. Toen de Gouwzee werd versleept naar de Zweedse haven was het een stoer maar verwaarloosd schip. Ook bestond twijfel over de eigendom. Naspeuring bij het kadaster leverde uiteindelijk de eigenaar op. Het idee de Gouwzee te transformeren tot een museumschip sprak hem aan. Bleef de vraag in wat voor conditie de Gouwzee verkeerde. Het schip was in geen tien jaar gedokt en de verzekering eiste, voor voortzetting, een keuring.

De stichting kreeg het schip voor een vriendenprijs in eigendom. En zo werd het schip gedokt bij Scheepswerf S.B.G. in de Zweedse haven. De inspecteur werd gaandeweg enthousiaster. De Gouwzee bleek de tand des tijds goed te hebben doorstaan. De dunste plek in de huid was 4,6 mm, ruim voldoende om de ombouw naar museumschip te rechtvaardigen. Wel was het volgens de werfbaas en de inspecteur verstandig en aan te bevelen het onderwaterschip schoon te spuiten en van een eerste coating en verflaag te voorzien.

Na een grondige keuring, schoonmaakbeurt en in een beschermende verflaag gezet te zijn ligt de Gouwzee in de Zweedse haven te wachten op verder herstel. Zie link


«   »